joi, 9 iunie 2016

Depresia ne poate afecta pe toti

De multe ori, numai simplul gand ca am putea suferi de depresie ne inspaimanta. In cazul depresiilor postnatale, simplul diagnostic poate provoca o teama si mai mare, iar implicit boala se poate agrava. Cu toate acestea, medicii ne informeaza ca depresia dupa nastere nu este pe deplin o tulburare psihica si in general femeile se vindeca in totalitate.

Cum apare depresia postnatala?

In primul rand, depresia postnatala apare in urma unei nasteri dusa la capat cu bine sau in urma unui avort. Exista si cazuri , cum ar fi in acest articol, in care mamele nasc mai devreme de termen, iar acest lucru declanseaza depresia. Descrisa in termeni medicali, depresia dupa nastere este o dereglare brusca hormonala. Scaderea hormonala este resimtita de femei si inainte de perioada menstruala, insa nefiind atat de semnificativa, reactiile psihice sunt mai slabe.

De ce apare depresia postnatala?

Pe langa scaderea hormonala, exista o multitudine de factori care dauneaza sanatatii mentale de dupa nastere. Printre acestia se regasesc: fumatul, dependenta de alcool sau alte vicii, instabilitate familiala, lipsa sustinerii morale sau materiale, antecedente medicale psihice ale femeii, stres sau sarcina nedorita. Din pacate, statisticile spun ca 1 din 8 femei de confrunta cu o astfel de problema.

Care sunt simptomele depresiei postnatale?  

In primele zile de la nastere este normal ca orice mama sa se simta coplesita de situatie si sa aiba temeri. Atunci cand aceste sentimente se aprofundeaza si dureaza mai mult de doua saptamani, este indicat sa consultati un medic. Mamele ce sufera de depresii se simt extrem de triste, desi de multe ori nu exista vreun motiv intemeiat.

Pe langa acest simptom, femeile pot acuza: scaderi excesive in greutate, fara a urma o dieta, insomnii sau stari de somnolenta, ameteala, tulburari ale somnului, ganduri sumbre, sentimente de respingere a copilului, senzatie de oboseala, agitatie, anxietate sau sentimente de vinovatie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu